De grote aanval op internet afgelopen week heeft bewezen dat op het oog ongevaarlijke smart home devices die op het internet zijn aangesloten zoals routers, camera’s en printers, kunnen worden ingezet als krachtige cyber wapens.

Drie denial of services (DDoS) aanvallen richtten afgelopen vrijdag veel schade aan en gooiden populaire websites offline zoals Twitter, Spotify, Amazon en Reddit.

Wat je misschien niet weet is dat het mogelijk is dat een van de cyber soldaten die de aanval uitvoerden gewoon in je huis zit.

Het ziet er namelijk naar uit dat een deel van de aanvallen afkomstig was van Mirai, een soort malware die op zoek gaat naar connected apparaten die standaard gebruikersnamen en wachtwoorden gebruiken. Die apparaten werden vervolgens onderdeel van een botnet (een soort cyber leger) dat werd gebruikt om doelen te bestoken met enorme hoeveelheden onzinverkeer zodat het niet meer functioneert.

Producenten verkopen deze smart devices vaak zonder zich druk te maken over de diverse manieren waarop er door anderen mee kan worden gerommeld. Terwijl in principe ieder apparaat wat een IP adres heeft een risico vormt.

Gartner schat dat er wereldwijd zo’n 6,4 miljard connected ‘dingen’ in gebruik zijn dit jaar. Daarbij voorspellen ze dat het smart home ecosysteem alleen maar zal blijven groeien zodat we tegen 2020 zullen uitkomen op zo’n 20,8 miljard apparaten.

Dat betekent dat producenten en consumenten smart home security toch écht serieus zullen moeten gaan nemen.

Vier simpele tips om veiliger te blijven:

Gebruik geen standaard wachtwoord

Meestal hebben de apparaten een standaard wachtwoord als je ze koopt. Pas dit direct aan en gebruik uiteraard een sterk wachtwoord.

Zoek naar Software updates

Zorg dat je direct de nieuwste software en firmware downloadt en installeert. Niet alleen wordt de werking vaak beter maar ook zullen er de nodige patches worden geïnstalleerd waarmee eventuele lekken worden gedicht. Zoek daarbij ook op Google met de trefwoorden ‘software en firmware updates’ en ook de term ‘vulnerabilities’. Zo ben je in ieder geval op de hoogte van eventuele zaken die spelen.

Onderzoek voordat je koopt…Of voordat je het uit de doos haalt

Ook hier, doe onderzoek online en kijk of er misschien beveiligingsissues zijn geweest én hoe snel het bedrijf reageerde met een patch. Dat toont aan in hoeverre een bedrijf de security serieus neemt. Ook komt het regelmatig voor dat het apparaat al kwetsbaarheden heeft in de firmware of software zelfs als je het nieuw uit de doos haalt. Installeer daarom voor gebruik altijd de nieuwste versies hiervan.

Gooi de verpakking niet weg

De boekjes en labels die in de verpakking zitten kunnen nog erg handig zijn. Ook wil je niet dat iemand deze zaken uit je vuilnis haalt en zo ziet wat je in huis hebt. Vernietig ze dus.

Bron: NBCnews