De Fibaro Flood Sensor is een water lekkage sensor die nu compatibel is met het Apple HomeKit platform.

Fibaro Flood Sensor

Met de genoemde HomeKit compatibiliteit is het dan ook de allereerste water lekkage sensor die geschikt is voor het Apple ecosysteem. De Fibaro Flood sensor is ontworpen om waterlekken te ontdekken in kelders, technische ruimten en andere belangrijke plekken in je huis. Hij heeft een minimalistisch, modern ontwerp en een ingebouwde temperatuursensor.

Fibaro app of direct in Home app

Om hem te activeren haal je de bovenkant even los en trek je het labeltje er uit waardoor de batterijen worden geactiveerd. Je kan hem vervolgens installeren met de Fibaro app of je kan er voor kiezen om hem direct door de Apple Home app te laten detecteren.

Aan de onderkant van de sensor zitten drie goudkleurige pinnetjes. Deze worden gebruikt om water te detecteren. Ook kan hij hiermee gemakkelijk op een niet gladde ondergrond worden geplaatst.

De Fibaro Flood Sensor komt met twee batterijen die bij normaal gebruik zo’n twee jaar mee zullen gaan. Hij gebruikt Bluetooth LE om connectie te maken. Dat betekent dat je voor gebruik met HomeKit een iPad of Apple TV in de buurt (straal van maximaal 15 meter) moet hebben. Die zorgt er dan voor dat je ook notificaties krijgt als je niet in de buurt bent.

Watersensor en temperatuursensor

In de Apple Home app verschijnt de sensor als twee aparte apparaten: een watersensor en een temperatuursensor. Deze laatste checkt om de 10 minuten de temperatuur en geeft eventuele afwijkingen door aan HomeKit.

Als de sensor water detecteert dan kan hij je een notificatie sturen. Met het HomeKit ecosysteem kan je er ook voor kiezen om dan automatisch andere apparaten aan te sturen. Je kan zo bijvoorbeeld andere apparaten laten uitschakelen, de temperatuur aanpassen of de lampen aan doen.

Alleen nuttig als alarm af gaat

De Fibaro Flood Sensor is niet een product wat iedereen nodig zal hebben. Toch is het een welkome aanvulling op het Apple HomeKit ecosysteem. Het is ook typisch zo’n apparaat waarvan je alleen merkt dat je het hebt als het alarm een keer af gaat en er daadwerkelijk water wordt gedetecteerd. Op zo’n moment verdient het zich vaak direct weer volledig terug.