Glow is een slimme energiemeter die momenteel op crowdfunding-sites Kickstarter en Indiegogo te vinden is. Met Glow wilden de ontwikkelaars een apparaat maken waarmee je op een simpele, vernieuwende manier je energieverbruik in de gaten kan houden.

We kunnen niet meer zonder energie. Het besparen van energie kan echter best ingewikkeld zijn. Aan de ene kant willen we zo weinig mogelijk energie gebruiken zodat we minder hoeven te betalen. Aan de andere kant willen we zo weinig mogelijk gehinderd worden in ons dagelijks leven met het energieverbruik wat daarbij hoort.

Het is ook lastig om precies te meten hoe veel energie je nu precies op een bepaald moment verbruikt. Je meter laat vooral het totale energieverbruik zien. Natuurlijk zijn er apps en apparaten die je achteraf laten zien hoeveel energie je op een bepaald moment verbruikte. We missen echter nog steeds dat ‘real-time’ inzicht van ons energieverbruik.

Glow

Glow meet real-time energieverbruik en laat dat zien aan de hand van verschillende kleuren. Het enige wat je hoeft te doen is een metertje op je energiemeter installeren en het Glow apparaatje in je huis plaatsen.

Het apparaat werkt door een inductieve elektromagnetische sensor op het thuismeter te plaatsen. Vervolgens plaats je het Glow apparaatje op een prominente plek in je huis. Met de app kan je invoeren hoeveel je maandelijkse energieverbruik zou mogen zijn.

Real-time informatie met kleuren

Het enige wat je dan hoeft te doen is de kleur van het licht op het apparaatje in de gaten te houden. Hij geeft namelijk real-time informatie door van kleur te veranderen. Als je energieverbruik in je huis stabiel is en past binnen je maandelijkse quotum dan geeft hij groen licht. Als je meer energie gebruikt dan normaal dan verschiet hij naar geel. Een veel hoger verbruik laat hem rood schijnen en kan je zelfs via een notificatie op je telefoon op de hoogte stellen als je dat wil.

Het idee achter het gebruik van kleuren als indicatie van je energieverbruik is dat het intuïtiever en gemakkelijker te begrijpen is dan grafieken en kilowatturen. Al kan de app je uiteraard ook voorzien van grafieken als je dat wil.

Glow laat alleen het totaalverbruik zien. Niet het verbruik per specifiek apparaat. Bij het testen bleek echter dat gebruikers – door de snelle feedback van Glow – precies wisten welk apparaat voor het verbruik op dat moment zorgde.

Glow heeft inmiddels voldoende sponsoren gevonden via crowdfunding. Het apparaat zou $300 gaan kosten en wordt vanaf 15 september in productie genomen.