De smart home hub is het brein wat je smart home aanstuurt. Zodra ieder smart device in het huis is aangesloten op de hub (denk aan: beveiligingssysteem, thermostaat, verlichting e.d.) kan je je alles op afstand besturen via de bijbehorende app op je smartphone. In dit artikel vergelijken we twee populaire smart hubs, die van Samsung en die van Wink.

Samsung SmartThings
De smart hub van Samsung werkt uiteraard prima samen met alle Samsung producten. Daarnaast maakt vooral ook het grote aantal third-party devices dat je er op aan sluiten indruk. Inclusief bijvoorbeeld: Bose speakers, Google Home en Amazon Alexa devices. Met een totaal van zo’n 200 apparaten die compatible zijn met de smart hub is er in ieder geval genoeg keus.

De app waarmee je alles kan besturen is handig. Al maakt het aantal geavanceerde mogelijkheden het soms wel wat lastig om er in te komen.

Een klein nadeel is dat je de smart hub met een ethernet kabel aan moet sluiten op je thuisnetwerk. In 2016 zou je alles draadloos verwachten, toch?

Een groter nadeel is wellicht dat het even tijd kost om deze hub goed te installeren. Het is niet een kwestie van uitpakken, neerzetten en het werkt. Maar als je alles goed instelt zijn de mogelijkheden eindeloos.

Wink Hub
Terwijl de basis functionaliteit hetzelfde is als de SmartThings Hub zijn er genoeg verschillen tussen de twee.

Terwijl de Samsung hub veel mogelijkheden heeft maar wel wat lastig te installeren is, blinkt de Wink Hub uit juist in de simpele set-up. Met de Wink Hub kan je, net als bij Samsung, je huis voor een deel automatiseren én op afstand zaken regelen. De mogelijkheden zijn echter wel wat beperkter dan bij het Samsung systeem. Als je een simpel te installeren systeem zoekt die wat basis zaken kan automatiseren dan is de Wink Hub een goede keuze.

Een voordeel van de Wink Hub is ook dat deze meer wireless protocollen accepteert dan de Samsung Hub, zoals Bluetooth LE, Z-Wave, ZigBee, Lutron Clearconnect en Kidde. De Wink Hub maakt ook draadloos connectie met je thuisnetwerk. In tegenstelling tot de Samsung hub dus die een ethernet kabel hiervoor vereist.

Net als het Samsung systeem ondersteunt de Wink Hub veel third-party devices. Net als bijvoorbeeld de Amazon Alexa devices. Ook ondersteunt Wink de Nest thermostaat en camera van Google. Iets wat het Samsung systeem mist.

wink-smart-hub
Wink Smart Hub

Bron: BGR