Stephanie Palermo was niet geïnteresseerd in het wonen in een smart home dat was uitgerust met allerlei apparaten die op afstand konden worden bestuurd met een telefoon of computer. Ze had geen behoefte aan een vriezer met WiFi of gordijnen die zich automatisch sloten. Tot ze de Amazon Echo ontdekte.

Want toen Amazon tijdelijk de stem bestuurbare Echo speaker in de aanbieding deed was er een lage drempel om hem aan te schaffen. Dat deed de 28-jarige uit Californië dan ook.

Ze begon het cilindrische apparaat te gebruiken als hands-free speaker. Vervolgens als een kookwekker en om het weer mee te checken. Tijdens de wekelijkse spellen avond vroeg ze Alexa – de virtual assistant achter de Echo – om passende muziek te spelen. Ook stelde ze Alexa allerlei vragen.

“We gebruiken het iedere dag,” zegt Ms. Palermo. “Zij…het is ook raar dat ik haar een zij noem!”

Jetsons-achtige toekomst

Dit is hoe de adoptie van smart homes begint volgens experts. Die zien de instapmodellen zoals de Amazon Echo en Google Home als belangrijke bruggen voor de gemiddelde consument tussen de hedendaagse “domme” huizen en een Jetsons-achtige toekomst.

Echo is het Trojaanse Paard

“De Amazon Echo is het Trojaanse Paard van de smart home,” zegt Patrick Moorhead, hoofd analist bij Moor Insights en Strategy. “Je koopt het om enkele simpele dingen te doen en om als speaker te gebruiken. Dan laten ze je er aan wennen en krijg je telkens van die handige updates waarbij ze vertellen wat je er allemaal mee kunt. Vervolgens koop je van die slimme verlichting of slimme sloten en voel je comfortabel om deze te gebruiken.”

Dat was ook het geval bij Erik Keto, 35, uit New York, die een Echo kocht omdat hij op zoek was naar speakers. Uiteindelijk kocht hij slimme verlichting en slimme stekkers compatibel zijn met Echo.

Makers van apparaten erkennen de rol die home assistants zoals de Echo spelen in het laten wennen van consumenten aan smart home technologie. Het is een apparaat die gebruikers helpt om technologie te ontdekken die compatibel is met hun virtuele assistent.

Nogal eenkennig

Ondanks dat Amazon zegt dat het al miljoenen Alexa-enabled apparaten heeft verkocht, zal het geen gemeengoed worden voordat er een vorm van standaardisatie komt. Aldus technologie experts. De hedendaagse smart home technologie is nogal eenkennig; sommige apparaten werken alleen met Alexa, sommigen met HomeKit en andere hebben hun eigen aansturing. Het oplossen van dit probleem is een van de belangrijkste uitdagingen van de komende tijd.

Meer over de Amazon Echo, lees hier.

Bron: Toledoblade