Toen de politie in Arkansas vorig jaar te maken had met een onopgeloste moord wilden ze gebruik maken van een Amazon Echo als ‘getuige’. De eigenaar van het huis waar de moord plaatsvond, en de belangrijkste verdachte in de zaak, had de populaire virtuele assistent aangeschaft. Dat doet weer de vraag rijzen: hoe zit het met Amazon Echo en privacy?

De politie wilde naar de opgeslagen gegevens van de Echo kijken om op zoek te gaan naar aanwijzingen voor zijn schuld. De politie nam de Echo zelfs in beslag en wilde hem in de rechtszaak inzetten omdat er geluiden op zouden staan die relevant zouden zijn voor de moordzaak.

Daarmee kwam er een lastige vraag bovendrijven voor Echo eigenaren: kan de politie belastende gegevens direct van het apparaat halen? Als dat zo is dan zou het onderzoekers een gemakkelijke manier bieden om data te krijgen zonder de toestemming van Amazon.

Lokaal staat weinig data op het apparaat

Het goede nieuws voor eigenaren van een Echo is dat er lokaal erg weinig data op het apparaat staat. De hardware heeft maar 4GB aan opslagcapaciteit en dat wordt vooral in beslag genomen door de firmware van het apparaat. Er wordt wel wat recente data tijdelijk vastgehouden maar dat wordt simpel gewist door het apparaat gewoon te herstarten. Zelfs dan heeft de Echo geen datapoorten en kan de opslag alleen worden bereikt door de componenten er fysiek uit te halen.

De meeste data die interessant kan zijn voor de zaak in kwestie zou beschikbaar moeten zijn op de telefoon van de verdachte. Via de Echo app slaan gekoppelde telefoons tekstversies op van ongeveer iedere interactie met de Echo. De telefoon zal moeten worden ontgrendeld om bij data te kunnen. Wat nog steeds lastig is met bijvoorbeeld iPhones.

Het is niet heel waarschijnlijk dat de data die je vervolgens verkrijgt zaken op zal lossen. Maar het geeft wel een duidelijk beeld van alle activiteiten van een persoon. Ieder verzoek heeft een tijdstempel die laat zien wanneer het plaatsvond. Dat kan dus worden gebruikt om te bewijzen dat een persoon op een bepaald moment in een bepaalde kamer was.

Amazon Echo en privacy: data is toegankelijk voor de politie

Uiteindelijk moeten Amazon Echo eigenaren zich realiseren dat ze een handige gadget in huis halen in ruil voor het vrijgeven van aardig wat persoonlijke data. Die ook bereikbaar kan zijn voor de politie en opsporingsdiensten.

Bron: theverge