In december vorig jaar weigerde Amazon om mee te werken aan het vrijgeven van audio opnamen van een Amazon Echo die gebruikt zouden kunnen worden als bewijs in een moordzaak. Ze stelden toen dat “Amazon geen klantinformatie zal vrijgeven zonder een geldig en bindend juridisch bevel.”

Een paar weken geleden diende het bedrijf een motie in om het huiszoekingsbevel – wat ze had gekregen – te laten vernietigen.

Dat heeft nu echter geen zin meer omdat de verdachte in het moordonderzoek, James Andrew Bates, aangegeven heeft om mee te werken en de audio opnamen vrij te geven. De advocaten van Bates stellen dat hij mee werkt aan het vrij geven van de opnamen omdat hij onschuldig is.

Amazon Echo als stille getuige

De onderzoekers in de moordzaak troffen de Amazon Echo aan in het huis waar de moord was gepleegd. De politie had daarvoor het lichaam van ene Collins gevonden in het bad van Bates. Volgens de medisch onderzoeker zou Collins zijn omgekomen door geweld. Het lichaam had sporen van geweld en in de badkuip werd bloed gevonden.

Toen de onderzoekers de Echo in de keuken van Bates zagen dienden ze een verzoek in om alle audio opnamen en data van het apparaat op te vragen.

Constant luisteren

Ze geloofden dat de opnamen en data als bewijs konden dienen omdat het apparaat constant luistert of het zijn ‘wake word’ Alexa of Amazon hoort. Het apparaat staat in verbinding met de servers van Amazon op een andere locatie.
Het verzoek aan Amazon om de opnamen vrij te geven deed velen de wenkbrauwen fronsen over de Amazon Echo en of hij kan worden ingezet als bewijs in rechtszaken.

Bron: 5newsonline