Amazon heeft zojuist de Artificial Intelligence achter de Echo speakers open gesteld voor bedrijven. Het bedrijf heeft woensdag een nieuwe dienst aangekondigd die Amazon Lex heet. Hiermee kunnen ontwikkelaars en bedrijven – gebruikmakend van de AI technologie achter Alexa – hun eigen bots maken.

Amazon Lex bevindt zich momenteel in een testfase. Alleen ontwikkelaars in Noord Virginia kunnen er gebruik van maken. Amazon heeft plannen om dit in de nabije toekomst verder uit te breiden.

Conversational bots

De dienst laat ontwikkelaars conversational bots creëren voor Facebook Messenger (en binnenkort Slack en Twilio) die worden aangedreven door dezelfde spraakherkenning en natural language processing technologie die wordt gebruikt door Alexa in de Echo devices.

Amazon Lex

Amazon Web Services

Ook werkt de dienst samen met andere Amazon Web Services (AWS) tools zodat ontwikkelaars die al door Amazon gehoste services gebruiken gemakkelijker een bot kunnen creëren.

Amazon Lex is het eerste jaar gratis (tot aan 10.000 tekst verzoeken en 5.000 spraak verzoeken per maand). Ontwikkelaars wordt per maand een bedrag in rekening gebracht gebaseerd op het aantal tekst en spraakverzoeken van de maand ervoor (4$ per 1.000 spraak verzoeken en $0,75 per 1.000 tekst verzoeken).

Amazon Lex geeft het bedrijf grote voordelen

Voor Amazon heeft Lex enkele grote voordelen. Als het om concurreren met Google en anderen gaat dan biedt de dienst een manier voor Amazon om haar AI footprint (en winst) te vergroten. Zelfs als mensen hun hardware niet kopen.

Ook geeft het Amazon een ingang in het groeiende bot ecosysteem wat tot dusver wordt gedomineerd door Facebook. Door het bieden van een enterprise level dienst die gemakkelijk aangesloten kan worden op Facebook of andere consumentenplatforms komt Amazon in een betere positie om een mooie (en potentieel lucratieve) plek te veroveren als het om het aansturen van bots voor het bedrijfsleven gaat.

Het nieuws volgt op een bericht van Amazon dat het werkt aan een nieuw premium Echo device met een 7-inch touchscreen dat meer zal kosten dan de huidige speaker van $180.

Meer weten over Amazon Lex? Kijk hier.