De Amazon Echo en Google Home beconcurreren elkaar als slimme speakers met ingebouwde voice assistant. Allebei willen ze een prominente plek in je huiskamer. Mattel komt nu met een eigen initiatief voor een andere kamer in je huis. Aristotle van Mattel is een speaker met ingebouwde voice assistant die speciaal is ontwikkeld voor kinderen.

Op het eerste gezicht lijkt de Aristotle van Mattel sterk op een van die concurrenten; de Google Home. Met eenzelfde cilindrisch ontwerp en een gekleurde onderkant. Net als de Amazon Echo en Google Home heeft de speaker een ingebouwde Artificial Intelligence (AI). Deze heeft de naam Aristotle en kan de vele vragen beantwoorden die in de gedachten van onderzoekende kinderen op kunnen komen.

Aristotle van Mattel gebruikt AI van Microsoft

Het vermogen om vragen te beantwoorden wordt aangedreven door Microsoft die haar zoekmachine Bing en de AI van Cortana beschikbaar stelt. Cortana wordt regelmatig als minder goed beoordeeld vergeleken met Alexa van Amazon, Siri van Apple en de Google Assistant. Aristotle is gemaakt met het kind in gedachten. Het biedt dus vooral functionaliteit die speciaal is toegespitst op kinderen. De AI kan ze een verhaaltje voor het slapen voorlezen of een simpel kinderspelletje met ze spelen om interactie te zoeken met het kind.

Het apparaat is ook compatible met Alexa. Hierdoor kunnen ouders ook Alexa oproepen op het apparaat. Alexa is alleen actief als het apparaat in ‘parent mode’ wordt gezet. Voor kinderen is het gebruik van Alexa – uit veiligheidsredenen – uitgeschakeld.

Ingebouwde camera maakt het een smart monitor

Wat de Aristotle nog handiger maakt is een stukje techniek wat nog niet in andere smart speakers wordt ingezet. Het heeft namelijk ook een camera, wat het dus ook een high-tech kinderoppas maakt. De camera kan ook worden gebruikt voor een extra stuk interactie aangezien Aristotle hiermee ook bepaalde objecten kan herkennen.

Veiligheid en privacy

Met al deze functionaliteit komen natuurlijk ook veiligheids- en privacy vragen. Onlangs lagen producenten van slim speelgoed nog onder vuur omdat bleek dat ze de opgenomen stemmen van kinderen gebruikten, zonder toestemming van de ouders en kinderen, om hiermee de stemherkenning software te verbeteren.

Mattel belooft met Aristotle een veel veiligere aanpak. Er wordt gebruik gemaakt van een beveiligde cloud verbinding bij het streamen van audio en video van het apparaat naar de telefoon van de ouders. Op alle uitwisseling van data wordt een 256 bit encryptie toegepast.

Ook belooft de Aristotle van Mattel de data te behandelen op een manier die in overeenstemming is met de opgelegde veiligheidsvoorschriften van officiële instanties op dit gebied. Het is echter nog onduidelijk hoe veilig Mattel de data kan houden die bij derde partijen terecht komt. Mattel nodigt namelijk ontwikkelaars actief uit om apps en speelgoed voor de Aristotle te gaan ontwikkelen.

Aristotle zal pas vanaf Juni beschikbaar zijn in de winkels en zal ongeveer $300 gaan kosten. Wat ongeveer het dubbele is van een Amazon Echo of Google Home. De camera met de smart monitoring zal deze hogere prijs waard moeten maken.

Bron: ibtimes