De Google Home komt er aan. De smart speaker die Google in mei van dit jaar al aankondigde zal vanaf 4 november te verkrijgen zijn. Met $129 is hij scherp geprijsd. Zeker als je hem vergelijkt met zijn grootste concurrent, de Amazon Echo die $179 kost.

De Google home ziet er goed uit. Hij heeft een schuine bovenkant – met lichtjes er onder – die touch sensitive is. De speaker-grille er onder zit vast met magneetjes en kan je er af halen zodat je andere kleuren kan kopen die goed bij je inrichting passen.

Sommige mensen maken, wat het uiterlijk betreft, al het vergelijk met een luchtverfrisser. Dat zal de Google designers niet beledigen want ze hebben hem inderdaad vooral ontworpen om onopvallend te zijn. Net als een luchtverfrisser moet hij gewoon op een tafeltje, kast of buro staan en volledig in de omgeving opgaan.

Ondertussen luistert hij constant. Want zodra je “OK Google” zegt komt hij in actie en laat hij je communiceren met de Virtual Assistant van Google. Hij kan de meeste dingen doen die je van een Virtuele Assistent zou verwachten, zoals: een wekker zetten, muziek spelen en simpele vragen beantwoorden.

Achterop het apparaat zit een mute knop en je kan op de bovenkant tikken om muziek te spelen of te pauzeren. Ook kan je rondjes draaien op de bovenkant met je vinger om zo het volume hoger of lager te zetten. De kleine witte lichtjes laten het volumeniveau zien en de draaiende gekleurde lichtjes geven aan dat hij aan het luisteren is óf bezig is om je vraag te verwerken.

Google werkt alleen samen met één Google account die je er aan koppelt en hij is standaard ingesteld om met verschillende dingen in het Google ecosysteem te werken. Hij speelt standaard alleen YouTube muziek af en maakt gebruik van Google Calendar. Hij haalt de nieuws- en weerberichten van internet en werkt prima samen met Google Chromecast voor het afspelen van video’s.

Daarnaast werkt hij ook samen met Spotify, Pandora en iHeartRadio. Je kan ook de standaard afspeel mogelijkheid aanpassen zodat je niet steeds ‘via Spotify’ er bij hoeft te zeggen.

We zijn benieuwd of Google Home de Amazon Echo gaat verslaan. Eén van de redenen waarom de Echo zo interessant is, is dat die samenwerkt met veel third-party devices en services. Google Home kan praten met enkele smart devices, zoals: Nest, Hue en SmartThings en ook diensten als Uber. Maar bedrijven kunnen niet zomaar iets ontwikkelen zonder dat ze een partnership met Google aan gaan.

Bron: The Verge