Het komt niet vaak voor dat Raspberry Pi iets groots te melden heeft. Maar als dat wel het geval is dan kan je er van uit gaan dat het iets belangrijks is. Zojuist onthulde het de nieuwe Raspberry Pi Zero W.

Raspberry Pi Zero W

Raspberry Pi Zero W

Eind 2015 leek de nieuwe Raspberry Pi Zero uit het niets te komen. Toch was het een boardje van $5 wat maar liefst 40% meer processorkracht had dan de originele Pi. Inmiddels is het al weer meer dan een jaar geleden dat Raspberry Pi iets nieuws heeft onthuld. Maar vandaag is de Foundation dus terug met een geheel nieuw product wat een plek vindt tussen zijn computer met de grootte van een creditcard en zijn vlaggeschip board. Het nieuwe product heet: Raspberry Pi Zero W.

WiFi en Bluetooth

In het geval van de Raspberry Pi Zero W staat de W ook voor hetgeen wat nieuw is, namelijk: draadloze connectiviteit. Verder heeft het boardje exact dezelfde specificaties (1GHz single-core Broadcom BCM2835 CPU, 512MB RAM, 40 pins header) als zijn voorganger. De Zero W voegt echter zowel 802.11n WiFi als Bluetooth 4.0 toe aan het bestaande ontwerp. Dus als je een mooi idee had voor een ‘doe het zelf’ projectje maar je werd tegengehouden door het gebrek aan draadloze connectiviteit dan krijg je nu je kans.

Al dat moois voor maar $10

De nieuwe functionaliteit van de Zero W heeft wel een prijs. Hoewel… De Zero blijft $5 kosten maar de W gaat je maar liefst $10 kosten. Overigens biedt de Raspberry Pi Foundation ook mooie nieuwe cases aan het verwisselbare klepjes. Het zijn kleinere versies dan de officiële Raspberry Pi cases die ongeveer twee jaar geleden in de verkoop gingen.

Raspberry Pi in Smart Home

Met $10 is de Zero W natuurlijk nog altijd prima waar voor je geld. Bouwers hebben met het ‘doe het zelf’ boardje al beveiligingscamera’s gemaakt en retro gaming machines. Ook in ‘doe het zelf’ smart homes vinden we vaak veel Raspberry Pi technologie terug. Met zowel WiFi als Bluetooth aan boord worden al die projecten zelfs gemakkelijker te bouwen en onderhouden.

Bron: engadget