In Nederland wachten we nog altijd op de introductie van de eerste produkten maar in de Verenigde Staten gaat het hard met de opmars van de smart speaker. Heel hard. Het aantal huizen in de VS met stembediende smart speakers is in een jaar tijd meer dan verdrievoudigd.

Opmars van de smart speaker

Op dit moment heeft 10% van de huizen met een internetaansluiting in de VS een smart speaker. Een forse toename vergeleken met de 3% van een jaar geleden. Deze smart speakers werken ook als een soort katalysator voor de toenemende interesse in smart home technologie. Ongeveer 15% van de huizen met internetaansluiting in de VS heeft inmiddels een smart home device. Ook een forse toename vergeleken met 10% een jaar geleden. Dat zijn vooral beveiligingssystemen al groeit het aantal huizen met slimme verlichting en video deurbellen gestaag.

De markt van smart speakers gaat zich nog sneller uitbreiden met een aantal belangrijke produkten die eind dit jaar en begin volgend jaar op de markt verschijnen. Met de groei van het aantal apparaten en de toename van het aantal gebruiksmogelijkheden zal de markt de komende tijd flink groeien.

Google Home en Apple HomePod

Google Home Max
Google Home Max (Bron: Google)
Apple HomePod (Bron: Apple)

Afgelopen week introduceerde Alphabet (Google) twee nieuwe speakers met ingebouwde Google Assistant. De kleine Google Home Mini kost slechts $49 waarmee gebruikers aangemoedigd worden om ze in verschillende ruimtes van hun huis te zetten. De Google Home Max kost $399 en is ontworpen als premium muziek speaker met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Deze laatste speaker wordt gezien als de concurrent van de HomePod smart speaker van Apple die Siri ingebouwd heeft. Deze gaat $349 kosten en is vanaf december te koop. Ook de vorige versie van de Google Home blijft te koop voor een bedrag van $129.

 

Amazon Echo

Amazon Echo 2e generatie (Bron: Amazon)

Amazon was de eerste die met een succesvolle smart speaker op de markt kwam. Intussen hebben ze ongeveer 15 miljoen Echo apparaten in de VS verkocht. Daarmee hebben ze op dit moment een aandeel van 75% van de markt van smart speakers in handen. Google volgt met 25%. Amazon introduceerde enkele weken geleden een nieuwe, goedkopere versie van de Echo speaker. Deze kost $99.99 wat ongeveer 60% minder is dan de originele versie. Daarbij presenteerde het bedrijf ook de kleine Echo Dot en de premium Echo Plus met ingebouwde smart home hub.

Samsung, Sonos en Sony

En daar blijft het niet bij. Binnenkort verschijnen er ook nog smart speakers van bedrijven als Samsung, Sonos en Sony. 2018 wordt het jaar van de opmars van de smart speaker en komt smart home technologie nog verder in een stroomversnelling.