Tegenwoordig wordt er veel gesproken over luchtkwaliteit. Maar hebben we eigenlijk enig idee hoe vervuild de lucht is op onze werkplek of in ons eigen huis? Het Luxemburgse bedrijf Airboxlab kwam met Foobot. Een smart monitor die de luchtkwaliteit in je huis kan meten.

Foobot

De maker introduceert Foobot als: “de meest geavanceerde dataverwerkende smart monitor op de markt. Hij helpt je met het regelen van de de luchtkwaliteit in je huis. Dat doet hij door samen te werken met andere smart home apparaten of door je een gedetailleerd advies te geven. Door dag en nacht je omgeving te scannen en te leren van je gewoonten kan Foobot je waarschuwen en advies geven hoe je de luchtkwaliteit in je huis optimaal en vrij van vervuiling kan houden.”

Installatie

Het installeren is gemakkelijk en gebeurt via de iOS of Android app. De witte cilindrische sensor staat onopvallend in je huis en meet ondertussen gedurende een lange periode de veranderingen in luchtkwaliteit in je huis. Het apparaat heeft zes dagen nodig om te wennen en zichzelf in te stellen. Dat gebeurt opnieuw als je hem in een andere kamer zet.

Luchtvervuiling

Volgens de World Health Organisation was luchtvervuiling in 2012 verantwoordelijk voor drie miljoen sterfgevallen. Foobot meet enkele van de grootste boosdoeners: VOC’s, PM2.5’s, CO2 en ook de temperatuur en luchtvochtigheid. Iedere vijf minuten worden de resultaten in de app gelogd.

PM2.5’s – deeltjes kleiner dan 2.5 micrometer zoals stof, pollen en stofjes die dieren afscheiden.

VOC’s – vluchtige organische verbindingen, giftige gassen zoals formaldehyde en ammonia. Deze sensor is ook gevoelig voor koolmonoxide (een potentieel gevaarlijk gas)

Kooldioxide – wordt van nature door mensen uitgeademd. Op zichzelf niet schadelijk maar wel een indicatie van slechte luchtcirculatie. Deze wordt weer gemeten door andere sensoren.

Vochtigheidsgraad– een lage vochtigheidsgraad kan voor irritatie zorgen. Een hoge vochtigheidsgraad zorgt juist voor de groei van schimmels en stofmijt.

Temperatuur – vooral voor comfort, maar wel belangrijk om te optimaliseren.

Slechte luchtkwaliteit kan de oorzaak zijn van zaken als vermoeidheid, hoofdpijn, allergieën en astma.

Blauwe en oranje LED’s

Als alle LED’s op Foobot blauwe zijn dan is alles in orde. Foobot combineert de metingen uit de drie categorieën van vervuiling en komt dan met een kwaliteitsscore. Hoe lager de score hoe beter.

Zodra de metingen boven een bepaalde grens komen worden de LED’s oranje. Dan word het tijd om de app te openen en te onderzoeken wat er aan de hand is.

PM2.5’s lijken vooral gevaarlijk te zijn en worden meestal geassocieerd met Diesel auto’s. Deze kleine deeltjes kunnen ook van bepaalde sierkaarsjes af komen en van houtkachels en kooktoestellen.

Vluchtige organische verbindingen kunnen van zaken af komen als de lijm die in je meubels is gebruikt of schoonmaakproducten. Het gebruik van spuitbussen kan ook de alarmbellen laten afgaan.

Integratie met andere smart home apparaten

Foobot werkt samen met diverse andere smart home producten zoals de slimme thermostaat van Nest. Deze kan de temperatuur automatisch aanpassen zodra er een seintje komt van de smart monitor. Ook Alexa kan je met haar stem op de hoogte brengen van zaken die worden geconstateerd met betrekking tot de luchtkwaliteit. Tenslotte kan je door de samenwerking met IFTTT meer heel veel smart home apparaten laten samenwerken met Foobot.