Langzaam maar zeker sluipt Google onze smart homes binnen. Ook opent het bedrijf zelf de deuren. Vandaag rolde het een developer preview uit van Android Things, een oplossing waarmee developers gemakkelijk apparaten kunnen bouwen met daarin een simpel Android besturingssysteem.

Onlangs nam het bedrijf al een grote stap door de Google Home smart speaker te lanceren. Nu gaat het bedrijf verder door meer typen van connected devices onder haar smart home paraplu te nemen.

Android Things

De komende maanden zal Google het Weave smart home platform verder uitbreiden en verbeteren. Dat kondigde het bedrijf vandaag aan in een developer blog. Daarnaast rolt het vandaag ook een developer preview uit van Android Things. Dat is een oplossing waarmee developers gemakkelijk apparaten kunnen bouwen met daarin een simpel Android besturingssysteem.

Weave

Weave is feitelijk een taal voor smart home devices. Het laat je thermostaat praten met je verlichting en waarmee ze ook informatie naar de cloud en je telefoon kunnen sturen. Google kondigde Weave voor het eerst aan in 2015. Sindsdien heeft het bedrijf de software uitgebreid om samen te werken met Google Assistant, de stem geactiveerde virtual assistant die vergelijkbaar is met Siri van Apple.

Google Home

Afgelopen kwam het bedrijf al met Google Home. Een speaker die altijd luistert, vergelijkbaar met de Amazon Echo. Zodra je zegt “OK Google, doe het licht uit,” dan hoort de speaker je en zal de ingebouwde assistent je commando opvolgen. Als je tenminste verlichting hebt die hiermee samenwerkt.

Nu breidt Google de mogelijkheden van Weave uit. Wat hopelijk zal resulteren in meer apparaten die kunnen samenwerken met Google Home. Op dit moment praat Weave alleen nog met verlichting, slimme stopcontacten, schakelaars en thermostaten. Volgens het developer blog zullen er meer soorten apparaten worden ondersteund. Al wordt er niet verder gespecificeerd wat voor apparaten dat dan zullen zijn.

In het blog worden ook verschillende smart home bedrijven genoemd die in de toekomst gebruik zullen gaan maken van Weave: Belkin WeMo, LiFX, Honeywell, Wink, TP-Link en First Alert.

Google Home is een aardig apparaat maar het loopt flink achter bij de Amazon Echo als je kijkt wat het allemaal in je smart home kan bedienen. Nu werkt Home alleen samen met Philips Hue, SmartThings, Nest en IFTTT. Dat is niet genoeg voor Home om goed te kunnen concurreren.

Android Things developer kit

De Android Things developer kit is ook veelbelovend. Het succes van de Amazon Echo komt deels door de open relatie met ontwikkelaars. De development kit van Google lijkt hetzelfde te gaan doen voor de Google smart home. Apparaten die zijn uitgerust met Android Things zullen automatisch updates ontvangen van Google. Ook zullen ze samenwerken met Weave als het om de communicatie met de rest van je smart home gaat.

Google opent deuren

In aanvulling op Android Things doet Google duidelijk haar best om de deuren te openen van haar smart home voor ontwikkelaars. Afgelopen week introduceerde het bedrijf ook al tools waarmee ontwikkelaars dingen kunnen ontwikkelen voor de Google Assistant.

Bron: CNET