Het klinkt als iets uit een science fiction film. Toch is het een techniek die terug grijpt op de manier waarop we meer dan 100 jaar geleden gebouwen neerzetten. Het Britse bedrijf Ten Fold Engineering heeft een modulair, zichzelf ontvouwend gebouw ontwikkeld. Dit transformeert zich in minder dan tien minuten van een blok ter grootte van een vrachtwagen tot een volledig functionerend gebouw.

Gepatenteerd hefboom systeem

De sleutel tot dit innovatieve nieuwe product is een gepatenteerd hefboom systeem. Dankzij dit systeem ontvouwt het gebouw zichzelf zodra de eigenaar op een knop drukt. Na het ontvouwen kan je het simpelweg vastzetten met een elektrische schroefboormachine. Het gebouw weer opvouwen is ook simpel: je drukt op een knop die uiteraard goed is beveiligd. De leverancier belooft op de website: ‘Nee, je wordt NIET geplet’. Volgens de leverancier is er in de compacte structuur zelfs ruimte om wat meubilair op te slaan.

Huizen droppen vanuit de lucht

Waar kan dit voor worden gebruikt? Volgens Ten Fold kan je gewoon denken aan betaalbare huizen. Maar bijvoorbeeld ook aan het vanuit de lucht droppen van deze huizen in landen als Afrika. Waarna er gemakkelijk een familie in kan wonen. Ook kan je denken aan toepassingen als: klinieken, vluchtelingen kampen en scholen.

Het concept en de prototype video’s van het bedrijf worden massaal bekeken. Er wordt interesse getoond vanuit de sectoren: bouw, retail, evenementen, mijnbouw en energie.

Off-the-grid

De technologie krijgt ook veel interesse vanuit mensen die ‘off-the-grid’ willen leven. Volgens Ten Fold kunnen de bouwwerken worden geprepareerd voor ‘off-the-grid’ wonen, afhankelijk van het klimaat en de mate van autonomie die er nodig is. De bouwwerken kunnen gemakkelijk worden uitgevoerd met zonnepanelen, generatoren en dergelijke oplossingen.

Bron: digitaltrends