Een van de alom geprezen kwaliteiten van de Amazon Echo smart speaker is hoe goed hij je hoort en je gesproken opdrachten ‘verstaat’. Deels komt dit door de diverse microfoons bovenop het apparaat. In combinatie met de software die het geluid interpreteert en betekenis geeft. Soms gaat het echter toch even mis. Hier enkele tips hoe je ‘ruis op de lijn’ met Alexa kan voorkomen.

Ten eerste moet je er voor zorgen dat niets de Echo belemmert om je stem te horen. In iedere richting. Zodra je het woord “Alexa”, “Echo” of “Amazon” zegt moet je een blauwe ring zien die op de bovenkant van de speaker draait. Waar die ring stopt is de richting waar de Echo het geluid heeft gehoord. Als je herhaald problemen ervaart zodra de Alexa in een bepaalde richting ‘luistert’ dan staat daar waarschijnlijk iets wat het geluid blokkeert. Als dat niet helpt, probeer dan eens om de speaker fysiek te draaien zodat hij een andere microfoon moet gebruiken.

Er is ook een manier om Alexa te leren om je beter te begrijpen. Open de app op je smartphone of tablet, kies menu en dan instellingen. Onder het kopje “Alexa Devices” zit een item dat “Voice Training” heet. Als je dit kiest dan word je gevraagd om hardop 25 zinnen te lezen. Alexa leert hiermee je stem beter kennen.

De training sessie laat je ieder apparaat wat de virtual assistant gebruikt trainen. Of je nu een Echo Dot of een product van een derde partij gebruikt.