Stem-geactiveerde home assistants zoals de Google Home en Amazon Echo zijn in opkomst. Binnenkort zitten we in onze huiskamers en vertellen we onze huishoudrobots wat voor taken ze allemaal moeten uitvoeren. Maar wat voor stem willen we dat er tegen ons terug praat als we de opdracht geven om de lichten te dimmen?

Facebook oprichter Mark Zuckerberg werkt aan een nieuwe Artificial Intelligence (AI) die terug gaat praten met de stem van God. Of in ieder geval iemand die hem eens heeft gespeeld in een film: Morgan Freeman.

Zuckerberg bouwde eigen home assistant

Afgelopen jaar heeft Zuckerberg zelf een nieuwe home assistant gebouwd die hij Jarvis heeft genoemd. Over het hele jaar heeft Zuckerberg tussen de 100 en 150 uur aan zijn home project gewerkt. Hij heeft hem Jarvis genoemd naar de futuristische AI in de Iron Man films.

Het systeem wat hij heeft gebouwd is een soort gepersonaliseerde versie van een virtual assistant. Met een iPhone app of een Facebook Messenger bot kunnen Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan de verlichting bedienen, muziek spelen die is afgestemd op de persoonlijke smaak, de toegangspoort openen voor vrienden, toast maken en zelfs hun dochter van 1 wakker maken met Mandarijnse taallessen.

Robert Downey Jr. stelde zich beschikbaar

Een paar maanden geleden, toen Zuckerberg publiekelijk de vraag stelde wie de robotstem van Jarvis zou moeten vervangen, stelde Robert Downey Jr. zich beschikbaar.

De meesten die reageerden op de Facebook oproep van Zuckerberg kozen echter voor Morgan Freeman. Dat is logisch omdat Morgan recent ook al zijn stem leende aan de bekende navigatie app Waze. Zuckerberg vroeg het aan Morgan en die ging akkoord.

Ondanks het feit dat de mooie, krachtige bariton van Freeman welkom is in mijn huis twijfel ik toch een beetje of het de juiste AI stem voor mij is. Ik zou iemand willen die niet zo alwetend en bestraffend kan klinken.

Bron: Curbed