iBeacon is een Bluetooth Low Energy (BLE) communicatie technologie die is ontwikkeld door Apple. De technologie stelt mobiele apps in staat om signalen van bakens in de fysieke wereld te ontvangen en hierop te reageren.

Mobiele apps kunnen hiermee hun positie peilen en contextuele content aan gebruikers serveren die is gebaseerd op hun exacte locatie.

Retail én Smart Homes

Op dit moment worden de bakens voornamelijk gebruikt voor retail omgevingen. Met HomeKit wordt deze BLE technologie van Apple echter ook toegankelijk voor smart homes. Op het meest simpele niveau kan de iBeacon signaleren dat er iemand thuis komt zodat alle systemen en programma’s geactiveerd kunnen worden.

Ook kan de technologie worden gebruikt om acties te definiëren voor slimme apparaten zoals verlichting, ventilatoren, televisie etc. Via Siri integratie kan je met simpele stemcommando’s systemen automatiseren en apparaten activeren. Verschillende apps zoals de Calendar app en de Notes app kunnen ook worden gebruikt samen met HomeKit en iBeacon om commando’s te geven aan verschillende slimme apparaten in huis.

De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt

Zo kan een iBeacon je – op afstand – bijvoorbeeld op de hoogte stellen van het feit dat mensen je huis binnen komen of verlaten. Een Beacon die je bij je draagt kan er voor zorgen dat apparaten zoals televisies, computers en verlichting automatisch uit worden geschakeld als je de ruimte verlaat. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

Beacons zijn gemakkelijk te installeren en de verwachting is dat de komende jaren iBeacon technologie een grote vlucht zal gaan nemen samen met Apple’s HomeKit.

Bron: techfeatured