De Zweedse meubelgigant IKEA introduceert Place: een augmented reality app waarmee je nieuwe meubelstukken in je eigen huis kan testen vóórdat je ze koopt. Met IKEA Place kan je meubelstukken op iedere plek in je huis plaatsen om zo – in 3D en op ware schaal – te zien of ze in je interieur passen.

Klanten kunnen zo heerlijk experimenteren met allerlei meubels van de winkelketen. Met IKEA Place kan je stoelen, bureaus, kasten en banken in bijvoorbeeld je keuken, kamer of zelfs achtertuin plaatsen. Het is niet alleen leuk maar ook handig om potentiële ‘design missers’ mee te voorkomen.

IKEA Place

“IKEA Place maak het gemakkelijker om thuis te winkelen, geïnspireerd te worden en vele soorten producten en kleurstellingen uit te proberen. Allemaal in je eigen huis en in je eigen interieur. Augmented reality en virtual reality zullen het speelveld van retail enorm gaan veranderen. Net als bij de opkomst van het internet maar dan nóg sneller.” zegt Micheal Valdsgaard, Leader Digital Transformation bij Inter IKEA Systems.

Augmented reality

Alle beschikbare items worden in de app heel precies geschaald om zo de juiste afmeting in je kamer te krijgen. Dat schijnt met 98% accuratesse te gebeuren. Dankzij de Augmented Reality (AR) technologie kunnen klanten de textuur van de stof zien en zelfs het samenspel van licht en schaduw op de meubelstukken.

Om de app te gebruiken scan je de vloer van een kamer en selecteer je in de app het product dat je wil plaatsen. Bij de lancering belooft IKEA al meer dan 2000 producten beschikbaar te hebben. In de toekomst zou de app ook een grote rol gaan spelen bij de lancering van nieuwe productlijnen.

ARKit technologie

IKEA heeft de app samen met Apple ontwikkeld. IKEA Place maakt dankbaar gebruik van de ARKit technologie in iOS 11, die augmented reality mogelijk maakt. De app zal eind september in de App Store beschikbaar zijn en vereist iOS 11.

IKEA timmert flink aan de weg op het gebied van technologie. Onlangs introduceerde het bedrijf al een lijn met slimme verlichting. Daarbij zijn er al jarenlang voorbeelden van situaties waarbij IKEA de integratie met technologie integreert in het ontwerp van de producten.