Volgens het Britse warenhuis John Lewis is het afgelopen jaar het aantal mensen dat smart home devices koopt verzesvoudigd.

Uit het jaarverslag van het grote retailbedrijf blijkt dat de verkoop van intelligente licht en verwarmingsproducten sterk toeneemt. Ondanks toenemende angst dat de mensen die ze gebruiken doelwit kunnen worden van hackers.

Volgens John Lewis is het aantal online zoekopdrachten voor de Philips Hue (intelligent lichtsysteem) de laatste 12 maanden gestegen met 270 procent.

Ook zag men toegenomen vraag naar slimme luchtfilters, verwarmingssystemen en koelkasten die kunnen worden bediend met een smartphone (zie op de foto de Samsung Family Hub).

Het totale aantal zoekopdrachten voor smart home produkten op de website johnlewis.com nam dit jaar met maar liefst 670 procent toe!

De gretigheid van consumenten voor gadgets die het leven gemakkelijker maken is duidelijk aanwezig. Ondanks de voortdurende waarschuwingen van cybercrime experts die wijzen op de gevaren. Anders dan traditionele laptops en computers die meestal beveiligd zijn met encrypted wachtwoorden zijn veel wachtwoorden voor smart devices generiek en niet encrypted wat ze een zwakke schakel maakt in de beveiliging. Dat bleek ook deze week weer in het nieuws.

De opkomst van de smart home is een feit. Het is dus zaak om kritisch te blijven kijken naar wat je aansluit op je netwerk/huis en op welke manier dat is beveiligd. De menselijke factor daarin blijft belangrijk.

Bron: The Telegraph