Een moeder uit Texas ontdekte recent wat het nadeel is van gadgets zoals de Amazon Echo waarmee je gemakkelijk bestellingen kunt plaatsen door alleen je stem te gebruiken. Ze gebruikt deze ervaring nu om anderen hiervoor te waarschuwen.

Megan Neitzel uit Dallas was stomverbaasd toen ze ontdekte dat haar 6-jarige dochtertje Brooke – zonder toestemming – voor $162 aan spullen had besteld via de Amazon Echo.

Te laat om te cancellen

Neitzel probeerde snel de bestelling te cancellen maar het was te laat. Hij was al verwerkt. De bestelling – die de volgende dag aankwam – bestond uit een duur poppenhuis en twee kilo koekjes. De doos was ongeveer zo groot als haar dochtertje zelf en ze hadden een steekwagentje nodig om hem in het huis te krijgen.

In eerste instantie ontkende haar dochtertje dat ze iets besteld had. Maar ze gaf toe dat ze aan Alexa (de voice assistant van Amazon) had gevraagd om koekjes en een poppenhuis.

We wisten niet wat de Amazon Echo precies kon

Neitzel en haar man hadden de Amazon Echo Dot net kado gekregen van iemand. Ze hadden hem in de keuken neergezet zonder verder naar de handleiding te kijken of de ‘kinderslot’ instelling te activeren. “We wisten niet wat het apparaat precies kon. Ik denk dat onze kinderen meer van het apparaat afwisten dan wijzelf,” zei ze. “We konden er wel om lachen,” zei Neitzel. De ouders hebben het incident aangegrepen om het te gebruiken als leermoment. Het poppenhuis hebben ze geschonken aan een lokaal kinderziekenhuis.

Onze kinderen één stap voor blijven

Ze hoopt dat haar ervaring er voor zorgt dat ouders extra letten op de snelle ontwikkeling van technologie en de gevaren voor kinderen. “Technologie evolueert razendsnel en dat is goed, al moeten we proberen om als ouders onze kinderen altijd één stap voor te blijven,” zei ze. “Het is belangrijk om alle mogelijkheden van deze apparaten te kennen.”

Koopinstellingen aanpassen

Amazon vertelde in een statement “Je moet Alexa vragen om een product te bestellen en dit vervolgens bevestigen met een ‘ja’ antwoord. Als je Alexa per ongeluk vraagt om iets te bestellen dan zeg je gewoon ‘nee’ als antwoord op de bevestiging. Je kan je koopinstellingen ook aanpassen zodat je bijvoorbeeld een bevestigingscode moet ingeven bij iedere bestelling.

Het bedrijf gaf verder niet aan of het stappen gaat zetten om het moeilijker te maken voor kinderen om het apparaat te gebruiken zonder de toestemming van de ouders.

Bron: abcnews