De Amazon Echo is verrassend handig. Alexa, de virtuele assistent die in het zuiltje verstopt zit speelt muziek, helpt met recepten en bestelt dingen online voor je. Een ding wat het apparaat helaas niet kan is Chinees praten. Iets wat de LingLong DingDong wel kan.

LingLong DingDong? De naam klinkt misschien grappig maar dit apparaat is geen grap. Het zou miljoenen mensen kunnen laten kennismaken met de kracht van een stem geactiveerde, cloud-based smart home speaker. Ook kan het apparaat helpen om de Echo naar China te brengen.

Primaire interface voor alles

Bedrijven als Amazon en Google willen hun stem geactiveerde smart speakers graag in je huis zetten. Deze slimme apparaten zijn ontworpen om je primaire interface te zijn voor bijna alles. Het enige wat ze nodig hebben is een woord wat ze activeert en een simpele zin. Vervolgens krijg je de weersvooruitzichten, kan je alarmen zetten, een boodschappenlijstje maken en je verlichting en sloten beheren. Het platform wat je hiervoor kiest wordt je toegangspoort voor al je interactie met het internet. Volgens één rapport is de smart home markt in China tegen 2018 $22,8 miljard groot.

De LingLong DingDong die omgerekend $118, kost geeft nieuwsupdates, weer en beursupdates. Het beantwoordt vragen, beheert agenda’s, zorgt voor routebeschrijvingen en speelt muziek en audioboeken. Het is het eerste product van van Beijing LingLong Co., een joint venture tussen JD.com (China’s grootste online retailer) en voice recognition specialist iFlytek.

Nog vooral voor muziek

Het apparaatje weegt ongeveer 1,5 kilo en 25 centimeter hoog. Het is rond van boven, vierkant bij de bodem en beschikbaar in wit, red , zwart en paars. De vorm staat symbool voor het feit dat “de hemel rond en de aarde vierkant” is. De kleuren hebben ook een betekenis; wit wordt geassocieerd met puurheid en rood met voorspoed. Drie commando’s wekken het apparaat: DingDong DingDong, Xiaowei Xiaowei en BaiLing BaiLing. De DingDong komt in een Mandarijnse een Kantonese versie. Daarmee zou de DingDong 95% van de populatie in China kunnen verstaan. Tot dusver gebruiken consumenten de DingDong vooral voor muziek. Ze kunnen hierbij putten uit een bibliotheek van ongeveer 3 miljoen liedjes. Ze hopen vooral dat derde partijen services gaan ontwikkelen voor de DingDong. Iets waar de Amazon Echo erg sterk in is.

LingLong DingDong lijkt op Amazon Echo

Als je vindt dat de DingDong lijkt op de Amazon Echo dan is dat te verklaren. De bouwers van de LingLong hebben duidelijk goed naar de digitale assistent van Amazon gekeken. Het bedrijf hoopt zelfs dat Amazon de Alexa ooit officieel voor wil stellen aan DingDong. “Als ze de Echo in China gaan verkopen willen ze misschien gebruik maken van onze stemherkenning,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De LingLong zou inderdaad een goede kans kunnen zijn om de Echo in China te introduceren. Omdat China haar eigen markt zo beschermt zou DingDong samen kunnen werken met Alexa om zo voet aan de grond te krijgen in het land. Misschien spreekt Alexa daarom toch ooit nog Chinees.

Bron: wired