De Amazon Alexa en de virtuele assistent van Google hebben al een plekje veroverd in vele huiskamers. De Chinese technologie gigant Baidu gokt er op dat verbale antwoorden niet altijd genoeg zullen zijn. Daarom lanceert het de Little Fish; een nieuwe virtuele assistent die ook een scherm heeft waarop handige informatie kan worden weergegeven als antwoord op gesproken vragen.

Baidu werkt samen met het Chinese consumentenelectronica bedrijf Ainemo om het apparaat, wat Little Fish heet, uit te brengen. Het apparaat zal worden gepositioneerd als een stemgeactiveerde huisrobot. Ainemo maakte de hardware terwijl Baidu het operating system waar het op draait ontwikkelde.

Grootte van een lamp

De computer die ongeveer de grootte heeft van een lamp is ontworpen om de taken die je verwacht van zo’n apparaat uit te voeren. Daarbij moet je denken aan: beheren van kalenders, beantwoorden van vragen, geven van nieuwsupdates en eten bestellen. De Little Fish doet dat door gesproken informatie te geven en daarbij relevante informatie op het tablet-achtige scherm te tonen.

Little Fish heeft ook een camera

Boven het scherm zit ook een camera waarmee gebruikers hun Little Fish kunnen gebruiken om mee te video chatten. Ook kan hij het gezicht van de gebruiker volgen terwijl deze beweegt. Little Fish zal worden gelanceerd in China maar het bedrijf zegt dat het open staat voor de mogelijkheid om ook met partners in de VS samen te werken. In China is het apparaat compatible met het diensten platform van Baidu. Hiermee kunnen gebruikers dingen doen als: filmkaartjes bestellen, eten bestellen of schoonmaak diensten aanvragen.

Scherm cruciaal om complexe informatie over te brengen

Volgens het bedrijf is het hebben van een scherm cruciaal om complexe informatie goed te kunnen overbrengen. Hiermee heeft de Little Fish mogelijk een voordeel ten opzichte van de virtual assistants zonder scherm. Als een gebruiker bijvoorbeeld vraagt om de top 5 van beste restaurants in de omgeving dan zou het bijvoorbeeld erg handig zijn als je de lijst ziet en er vervolgens een in in de lijst ‘aan kan klikken’.

Amazon ontwikkelt ook een Echo met een scherm

De Little Fish komt op het moment dat er geruchten zijn dat Amazon ook een versie van de Echo smart speaker met een scherm aan het ontwikkelen is. Vooral bedoeld voor in de keuken.

Bron: time