Alexa – de virtual assistant van Amazon – komt naar auto’s in het Verenigd Koninkrijk. Hiermee komt stembesturing via het populaire Alexa – bijvoorbeeld voor je muziek of navigatie – naar de auto. Logitech ZeroTouch brengt een systeem uit wat hier gebruik van maakt.

Bevrijding uit de Echo

Deze ‘bevrijding’ van Alexa uit de Amazon Echo en Echo Dot smart speaker wordt mogelijk dankzij de lancering van de Alexa Voice Services in het Verenigd Koninkrijk. Hiermee komt het cloud-gebaseerde Alexa beschikbaar voor apparaten van derde partijen. In de VS is dezelfde service al in 2015 gelanceerd. Sindsdien is Alexa al toegevoegd aan diverse andere smart speakers en apparaten.

Logitech ZeroTouch

Een van de eerste systemen die Alexa naar de auto brengt is Logitech’s ZeroTouch. Dat is een telefoonhouder die je op je dashboard plaatst en die samenwerkt met een app voor Android smartphones. Gebruikers steken gewoon hun hand op zodat deze kan worden gezien door de camera van de smartphone en kunnen vervolgens opdrachten geven aan Alexa.

Toegang tot 8.000 Alexa Skills

Met volledige Alexa integratie krijgen gebruikers toegang tot alle – inmiddels 8.000 – Alexa skills van muziek streaming, audiobooks en boodschappenlijstjes tot smart home bediening en winkelen. De combinatie van ZeroTouch en Alexa leest- en- verzendt tekstberichten en e-mails. Ook kan hij je agenda beheren en zelfs de kinderen vermaken met een spelletje. Wel is het geheel volledig afhankelijk van een goede internetverbinding die via de smartphone loopt.

Vadim Kogan, Logitech’s directeur partnerships voor de smartphone business zegt: “Ford, Volkswagen, Honda en Volvo hebben allemaal Alexa integratie aangekondigd voor eind 2017”. Met Logitech ZeroTouch hoef je echter geen nieuwe auto aan te schaffen om hier toch gebruik van te kunnen maken. Via een simpele houder en een smartphone heb je toch Alexa in je auto.

Aaron Brown, directeur van Amazon Alexa zegt: “Stembediening is de toekomst en dat geldt zeker voor auto’s. De mogelijkheid om met je stem je smart home, to-do-lijstjes, audioboeken en dergelijke te bedienen zorgt voor een veilige en prettige rijervaring.

Oorlog tussen Amazon en Google om stembediening

Alexa Voice Services betekenen de volgende stap in de oorlog tussen Amazon en Google voor de toekomst van stembediening. Amazon heeft al een voorsprong in de huizen dankzij de Echo en Echo Dot apparaten. Die kwamen een jaar eerder dan de concurrenten en werden een hit in de VS en het VK. De Google Home, een concurrent van de Echo, moet nog steeds uitkomen in het VK.

Waar Amazon een voorsprong heeft in de smart home devices heeft Google het voordeel op smartphones en tablets met honderden miljoenen Android apparaten die allemaal kunnen samenwerken met de virtual assistant van Google, de Google Assistant.

Bron: theguardian