Whodunnit? Just ask Amazon Echo. De politie in de VS neemt dit wat al te letterlijk. Door een lopend onderzoek naar een moord die gepleegd is in de VS zijn veel Amazon Echo bezitters nu bezorgd over hun privacy.

De 32-jarige James Bates uit Arkansas wordt beschuldigd van het feit dat hij in november 2015 zijn collega Victor Collins zou hebben vermoord. Volgens de politie is Collins gewurgd gevonden in het bad van Bates.

Amazon Echo in beslag genomen

Aanklagers geloven dat ‘Alexa’, de virtual assistant in de Echo, misschien opgenomen heeft wat er op het moment van de dood van Collins precies gebeurd is. Daarom hebben ze de bewuste Amazon Echo nu in beslag genomen.

Amazon heeft verklaard dat de informatie die op haar cloud servers wordt opgeslagen niet wordt vrijgegeven zonder een ‘geldig en bindend wettelijk verzoek’.

Op dit moment is het nog onduidelijk of de autoriteiten in Arkansas een dergelijk officieel verzoek aan Amazon gaan doen om te eisen dat de cloud informatie wordt vrijgegeven.

De Amazon Echo neemt de stemmen van gebruikers op, zelfs in ‘standby mode’, waarbij de informatie in de cloud wordt opgeslagen zodat daarmee de ervaring van de gebruiker kan worden verbeterd.

Onderzoek hoe je de privacy instellingen aan kan passen

Als je een Amazon Echo of een vergelijkbaar apparaat van Google of Samsung in huis hebt dan kan je naar de website van de producent om te kijken hoe je sommige van de privacygevoelige instellingen aan kan passen.