Samsung gelooft dat onze huizen in de nabije toekomst vol zullen zitten met programmeerbare objecten. Het bedrijf zet dan ook stevig in op smart home technologie. De overname van het SmartThings platform in 2014 bleek een wijs besluit.

Samsung NEXT

Samsung profiteert al jaren van het feit dat het wereldwijd de grootste partner van Android (Google) is. Daarbij heeft het bedrijf nu duidelijk zijn zinnen gezet op smart home technologie. De investeringstak van het bedrijf: Samsung NEXT verklaarde onlangs dat de focus volledig ligt op het Internet of Things. Volgens David Eun, CEO van NEXT, komt er een tijd dat ons huis vol zit met connected devices. Samsung heeft natuurlijk heel veel ervaring met het produceren van apparaten die we in onze huizen gebruiken, van wasmachines en koelkasten tot televisies. Uiteraard wil het bedrijf ook een grote rol spelen in het connected maken van deze devices.

Derde technologie golf

Bij Samsung geloven ze dat de derde ‘technologie golf’ er aan komt wordt waarbij onze huizen vol zullen komen te zitten met programmeerbare ‘connected’ objecten. NEXT investeert daarom al een tijdje in bedrijven die zich juist hiermee bezig houden. In 2014 namen ze al het smart home platform SmartThings over. Dat bleek een wijze beslissing. Nu is dat een standaard en gerenommeerd platform voor alle connected Samsung apparaten.

Toch kent het Internet of Things een langzame start. Voor velen is het nog steeds verwarrend met alle verschillende apps, platformen en ingewikkelde setup processen. Ook is er het probleem met security en de geregelde cyberaanvallen door botnets die plaatsvinden.

Bixby virtual assistant

Toch blijven ze bij de technologie gigant onverdeeld optimistisch. Smart homes moeten huizen juist veiliger en comfortabeler gaan maken. Terwijl concurrenten als Amazon en Google hun software (virtual assistants Alexa en Google Assistant) vooral in bestaande apparaten willen introduceren heeft Samsung een rijke historie met het produceren van eigen hardware. Zo is de kans groot dat we de komende tijd koelkasten en wasmachines gaan zien die Bixby (de virtual assistant van het bedrijf) hebben ingebouwd.