Vaste telefoons verdwijnen steeds meer uit onze huizen. Een nieuwe ontwikkeling zou echter voor een verrassende comeback van de vaste telefoonlijn kunnen zorgen. De Amazon Echo en Google Home smart speakers kunnen namelijk prima worden ingezet als traditionele telefoon. De twee bedrijven werken momenteel aan een update die het mogelijk maakt om met de smart speaker te telefoneren.

Smart home producten zoals de Amazon Echo krijgen een plek in steeds meer huishoudens. De mogelijkheid om er mee te kunnen telefoneren zou een waardevolle toevoeging zijn aan de functionaliteit van het apparaat.

Gebruikers zullen moeten wennen

Google en Amazon werken momenteel aan het oplossen van diverse issues op het gebied van privacy, telecom regelgeving en de samenwerking met alarmcentrales. Ook zijn ze zich bewust van het feit dat mensen zullen moeten wennen aan het telefoneren via een smart speaker. De bedrijven zijn bang dat mensen moeite hebben met het spreken via een apparaat wat ook de mogelijkheid heeft om gesprekken op te nemen. Zowel de Echo als de Home nemen constant audio op om zo in staat te zijn om te reageren op stemcommando’s.

Amazon en Google zouden de bel functionaliteit zelf kunnen ontwikkelen maar het kan ook zijn dat ze externe providers toestaan om iets te bouwen op hun platform.

Apple werkt ook aan smart speaker

Dit nieuws is ook interessant voor Apple fans. De geruchten gaan namelijk dat Apple ook werkt aan een connected smart home device dat kan concurreren net de Amazon Echo en Google Home. We kunnen er van uit gaan dat – zodra Apple een eigen home hub uit brengt – deze hetzelfde kan als de bestaande producten. Als je met de Amazon Echo en Google home binnenkort kan telefoneren dan kan Apple hierbij uiteraard niet achter blijven.

Volgens geruchten wordt de smart home hub van Apple aangedreven door Siri; de bekende virtual assistant van Apple die al ingebouwd is in iPhones en Macs. De nieuwe hub zou kunnen worden gebruikt om HomeKit apparaten mee te bedienen. Ook zou het apparaat geavanceerde microfoon- en speaker technologie aan boord hebben.