De Social Robot Jibo is eindelijk af en wordt op dit moment uitgeleverd aan de velen die drie jaar geleden de Indiegogo crowdfunding campagne steunden.

Wie is Jibo?

Jibo had drie jaar geleden een enórm succesvolle campagne op crowdfunding site Indiegogo. Ze haalden daar toen meer dan $3.6 miljoen op waarmee ze de de robot verder konden ontwikkelen en in productie konden nemen. Nu is hij eindelijk klaar en kan je hem via de site voor een bedrag van $900 kopen. Degenen die de Indiegogo campagne hebben gesteund krijgen hem op dit moment ook thuis bezorgd. In totaal worden er nu 4800 geleverd waarvan een kwart naar ontwikkelaars gaan die er ‘Jibo skills’ voor gaan ontwikkelen.

Social Robot

Een social robot als Jibo zou wel eens de logische doorontwikkeling kunnen zijn van de huidige smart speakers als de Amazon Echo en Google Home. Gisteren berichtten we al over de Sony Xperia Hello wat een vergelijkbaar apparaat is.

De robot heeft een camera aan boord waarmee hij gezichten en gezichtsuitdrukkingen kan herkennen. Ook heeft hij microfoons waarmee hij geluiden kan herkennen en stemcommando’s kan horen. Uiteraard heeft hij een speaker waarmee hij ‘terug kan praten’. Bijzonder aan Jibo is dat hij algoritmes gebruikt om jou en je familie beter te leren kennen. Ook kan hij emoties en gezichtsuitdrukkingen herkennen én simuleren waardoor hij echt een persoonlijke ervaring geeft.

Robot die je gezelschap houdt

Naar de huidige smart speakers blaffen we vooral commando’s. Jibo wil zich in plaats daarvan echt profileren als een robot die je gezelschap houdt en je helpt. Hij neemt op het juiste moment (als iedereen kijkt en lacht) een groepsfoto, doet je bestellingen, helpt je met koken, herinnert dingen voor je en kan zelfs de kinderen voorlezen. Daarbij gebruikt hij de nodige humor en kan hij zijn ‘hoofd’ naar je toe bewegen wat hem echt iets levendigs geeft.

Helaas wordt Jibo voorlopig alleen geleverd aan klanten in de VS en Canada. Dat heeft ook te maken met technische beperkingen zoals benodigde servers die nu nog alleen in de VS draaien.