Sonos introduceert de Sonos One: een nieuwe voice-controlled speaker die kan samenwerken met Alexa, Google Assistant én Siri.

Sonos One

De nieuwe Sonos One lijkt qua uiterlijk erg op de bestaande Sonos Play:1. Al zijn volgens Sonos alleen de stroomkabel en de basis hetzelfde gebleven. Hij krijgt ook dezelfde prijs als de Play:1. De nieuwe speaker stelt vooral muziek centraal maar heeft ondertussen ook zes ingebouwde microfoons waarmee hij kan reageren op stemcommando’s. Hiermee wordt het dus ook een smart speaker.

Alexa direct te gebruiken

Bij lancering kan je direct Alexa, de virtual assistant van Amazon, in gebruik nemen. Je kan Alexa vragen te stellen en je smart home apparaten aansturen. Later wordt volgens Sonos ook ondersteuning voor Google Assistant en Apple Siri toegevoegd. De laatste zal lopen via een iOS device en het AirPlay 2 protocol. In theorie zou je Siri ook via de bestaande Sonos One hardware kunnen gebruiken aangezien de verwerking vooral in de cloud gebeurt.

Multiplatform

Deze vorm van multiplatform ondersteuning voor virtual assistants is uniek in de wereld van smart speakers. Hiermee kan Sonos in theorie de enige speaker worden die je nodig hebt in je smart home. Iets wat het bedrijf uiteraard ook nastreeft. Volgens Sonos is het ontwikkelplatform, wat voorheen gesloten was, nu opengesteld voor derden. Het bedrijf heeft intussen al partnerships met bedrijven als SmartThings, Creston, Lutron en Logitech.

Spotify

Bij lancering kan Sonos One direct overweg met Amazon Prime Music, Pandora Internet Music en iHeart Radio. Spotify ondersteuning komt er ook aan. De speaker is beschikbaar in zwart en wit en heeft bovenop een touchpad. Hiermee kan je de microfoon bedienen, het volume regelen en tracks skippen of pauzeren. Uiteraard kan je ook de uitstekende app gebruiken en werkt de speaker naadloos samen met de andere Sonos speakers in je netwerk.

Samenwerken als strategische keuze

De speakers van Sonos hebben over het algemeen een uitstekende audiokwaliteit. De Play:1 versloeg in testen de originele Amazon Echo en Google Home. Deze brachten echter onlangs nieuwe versies uit van de smart speakers met betere geluidskwaliteit. Zie de eerdere berichten: Amazon Echo en Google Home. In plaats van te strijden tegen deze technologie giganten kiest Sonos voor de strategie van het openstellen van het platform en het opzoeken van vormen van samenwerking met deze partijen.