Kan je een oude hond nieuwe trucjes leren? Sony denkt van wel! Aibo, de bekende robothond van Sony komt terug als wandelende virtual assistant.

Aibo

De electronica gigant brengt het team van de oude trouwe Aibo robothond weer samen om een nieuwe versie te ontwikkelen. Een versie die alles te maken heeft met de opkomst van de smart homes en virtual assistants als Alexa, Google Assistant, Cortana en Siri. De hond zou de eerste worden van een serie nieuwe consumentenproducten waarmee Sony wil proberen aan te haken bij concurrenten als Amazon, Google en Apple.

Het is nog niet zeker of Sony de naam Aibo weer gaat gebruiken. Het is een geliefde naam onder degenen die het product kennen en ook zagen hoe ver het zijn tijd vooruit was. Na zeven jaar en een aantal updates is Aibo bij de gemiddelde consument nu echter meer een technologie relikwie geworden.

Virtual Assistants

Deze stap betekent dat het bedrijf zich weer gaat toeleggen op consumenten robotica. De afgelopen tijd was Sony namelijk vooral actief met meer industriële toepassingen. Het bedrijf wil toegang tot de goudader van virtual assistants die concurrenten Amazon en Google momenteel aan het ontginnen zijn.

Mix Aibo en Amazon Echo

De robot zou een mix worden van een Aibo en een Amazon Echo. Hij loopt door je huis en reageert op stemcommando’s. Ook kan hij je smart home apparaten bedienen.

Tot nu toe was de virtual assistant strategie van Sony wat onduidelijk. Het bedrijf zette in op verschillende zaken. Waaronder een eigen virtual assistant die simpelweg ‘assistant’ heette en die bedoeld was voor producten als de Xperia Ear Bluetooth wearable. Door het gebrek aan toepassingen gingen ze zich later ook richten op apparaten die samen konden werken met Alexa en Google Assistant. Ook komt Sony binnenkort met een concurrent voor Apple’s HomePod.

Sony gaat Kunstmatige Intelligentie uitbreiden

De robothond zou een eigen vorm van Kunstmatige Intelligentie krijgen die wel toegang biedt voor derde partijen. Sony gaat de research naar Kunstmatige Intelligentie de komende tijd fors uitbreiden om aan te kunnen haken bij bedrijven als Amazon en Google.