Sony Xperia Hello is een smart speaker op wielen die je volgt door je huis. Hij verschijnt voorlopig alleen in Japan en maakt gebruik van de eigen virtual assistant van Sony.

Smart speakers zoals de Amazon Echo en Google Home zijn erg handig. Je kan op ieder moment ‘hands free’ met ze communiceren door gewoon je stem te gebruiken. Het is toch prettig dat je geen smartphone uit je zak hoeft te halen om een virtual assistant aan te roepen. Maar wat nu als je de kamer uit loopt en je smart speaker je niet meer kan horen? Een oplossing is natuurlijk om op meerdere plekken in je huis zo’n speaker neer te zetten. Van de Amazon Echo en Google Home verschenen daarom al mini-versies.

Sony Xperia Hello is een communicatie robot

Sony heeft een ander idee. Zij hebben een smart speaker gemaakt die mobiel is en je door het huis kan volgen. Volgens het bedrijf is de Sony Xperia Hello een heuse ‘communicatie robot’. Vanaf volgende maand kan je hem in Japan kopen voor maar liefst $1300.

Prijzig

De Sony Xperia Hello is dan misschien prijzig; hij kan wel meer dan de gemiddelde smart speaker die alleen reageert op stemcommando’s. Hij herkent bijvoorbeeld ook gezichtsuitdrukkingen. Daarbij kan hij – dankzij een setje wielen – bewegen en heeft hij iets wat op een gezicht lijkt dankzij een paar gloeiende ogen die om zich heen kunnen kijken.

De Xperia Hello heeft een LCD scherm van 4.55 inch en een resolutie van 1280 x 720. Hij draait op een operating system wat gebaseerd is op Android. Daarbij heeft hij een Qualcomm Snapdragon 650 hexa-core processor, 3GB RAM en 32GB aan opslag. Hij ondersteunt 802.11ac WiFi, Bluetooth en NFC en heeft een USB Type-C port en een mono speaker. Het systeem heeft een 2,300 mAh batterij en een zevental microfoons aan boord om je mee te kunnen horen.

Videobellen

Ook heeft hij een ingebouwde camera en een scherm zodat je er mee kan videobellen. In plaats van Siri, Alexa, Bixby of Cortana maakt hij gebruik van de eigen virtual assistant van Sony. Omdat hij voorlopig alleen in Japan verschijnt zal dit waarschijnlijk niet een heel groot probleem zijn.

Trouwe, luisterende volger

Deze smart speaker neemt een bijzonder plek in in het landschap van smart speakers en virtual assistants. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die niet schrikken van de hoge prijs en die graag een dergelijke trouwe, luisterende volger willen hebben.