Talking with Machines is een initiatief van de afdeling Research & Development van de BBC. Ze spelen hiermee in op de opkomst van smart speakers en virtual assistants en onderzoeken de toekomst van radio op dit soort platformen.

Talking with Machines

Met het ‘Talking with Machines’ project wil de BBC ontdekken wat de mogelijkheden van deze nieuwe technologieën zijn als het gaat om zaken als content, interaction design en software development. Het doel is om uiteindelijk een apparaat onafhankelijk platform (story engine) te ontwikkelen wat conversationele systemen zoals Alexa, Siri en Google Assistant ondersteunt en waarmee je nieuwe radio ervaringen kan creëren.

The Inspection Chamber

Een van de eerste experimenten is de ontwikkeling van de pilot van een origineel interactief hoorspel wat ‘The Inspection Chamber’ heet. Deze maakt gebruik van de ‘story engine’ van de BBC en is speciaal ontwikkeld voor virtual assistants en smart speakers. Met deze ‘engine’ is het gemakkelijk om hetzelfde verhaal gemakkelijk op verschillende platformen uit te brengen.

The Inspection Chamber is een comedy/science fiction verhaal wat later dit jaar uit komt. Het is interactief omdat luisteraars – wanneer ze het via hun Amazon Echo of Google Home beluisteren – zelf onderdeel van het verhaal worden. Zo kan je – door je stem te gebruiken en vragen te beantwoorden – actief mee doen in het verhaal. Het verhaal duurt 20 minuten en de afloop is afhankelijk van hoe je de vragen beantwoordt.

Technische beperkingen

Het ontwikkel team had de uitdaging om de balans te zoeken tussen de verhaallijn en de technische beperkingen van de verschillende systemen. Zo is het bij de Amazon Echo nodig dat je iedere 90 seconden iets zegt terwijl dit bij de Google Home iedere 2 minuten is. Daarbij kunnen deze smart speakers nog maar een beperkt aantal woorden begrijpen.

De BBC loopt ook hier weer voorop als het om het onderzoeken van nieuwe manieren van radio maken gaat. Laten we hopen dat anderen het voorbeeld snel zullen volgen.