Alibaba heeft grootse plannen met de Tmall Genie Smart Speaker. Ze hebben de ambitie om sneller te groeien dan Amazon met de Echo. Een ambitie die ze best wel eens waar zouden kunnen gaan maken.

Tmall Genie

De smart speaker is het eerste product van Alibaba’s AI Labs wat nu één jaar bestaat. Jack Ma, voorzitter van Alibaba Group, sprak er over op op de Computing Conference in Hangzhou. Hij vertelde dat ze met de smart speaker niet alleen de huizen willen veroveren maar ook hotels, supermarkten en vliegvelden.

E-commerce gigant Alibaba

Terwijl Amazon Alexa, Apple Siri en Google Assistant met elkaar vechten om een plekje in onze huizen heeft de Chinese e-commerce gigant Alibaba Group plannen om met de smart speaker ook buiten onze huizen een grote rol te gaan spelen.

Het bedrijf zal haar eigen Tmall Genie smart speaker en smart assistant namelijk ook groots inzetten in de retail, hotel en vlieg industrie. Om zo klanten beter te kunnen bedienen in ‘hands free’ modus.

De Tmall Genie verscheen in juni op de Chinese markt. Hij werkt op dezelfde manier als een Amazon Echo en kan – als je hem dat vraagt – bijvoorbeeld je televisie bedienen, de kinderen voorlezen en boodschappen voor je bestellen.

Door de smart speaker ook in te zetten in hotels, supermarkten en vliegvelden kunnen ze klanten bijvoorbeeld helpen met het wijzen van de weg en het beantwoorden van hun vragen.

Tmall Genie in 100.000 hotelkamers

De komende tijd wil Alibaba 100.000 hotelkamers inrichten met de speaker. Te beginnen met de Marriott International keten die al samenwerkt met Alibaba.

Ondanks het feit dat Alibaba met de Tmall Genie een laatkomer is op de markt van smart speakers zijn ze vastberaden om de mijlpaal van 10 miljoen verkochte producten in kortere tijd te halen dan Amazon is gelukt met de Echo.

Van die Amazon Echo zijn inmiddels meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Zij waren de eersten met een dergelijke speaker en verkopen hem al sinds eind 2014. Later volgden Google met de Google Home en binnenkort Apple met de HomePod.

Perfecte uitgangspositie

Het lijkt er op dat Alibaba zijn belofte wel eens waar zou kunnen gaan maken. De Tmall Genie heeft een perfecte uitgangspositie in de Aziatische markt. De Alibaba Group heeft daar een enorm ecosysteem aan bedrijven variërend van de retail tot reizen, entertainment, finance en logistiek. We blijven deze ontwikkelingen met veel interesse volgen.