Als we de Consumer Electronics Show (CES) van vorige week als indicator kunnen nemen dan wordt dit het jaar van de Amazon Echo en de virtual assistant Alexa. Microsoft, de andere technologie gigant uit Washington, heeft zijn eigen plan om de opkomende markt van stem-geactiveerde assistenten en applicaties te gaan veroveren met Cortana.

Cortana

Veel van die strategie hangt dus aan Cortana, de virtual assistant die ook in Windows 10 zit. In december kondigde Microsoft een nieuwe set tools aan voor Cortana zodat ontwikkelaars deze in hun eigen apps en hardware kunnen gaan integreren. Harmon Kardon kondigde al een smart speaker aan die aangedreven wordt door Cortana. Daarmee gaan ze proberen om de dominantie van de Amazon Echo te doorbreken.

Microsoft wil je auto in

Op de CES 2017 kondigde Microsoft ook een nieuwe set diensten aan voor autoproducenten. Nissan is de eerste klant die er helemaal voor gaat. Wat betekent dat je volgende Nissan Cortana aan boord kan krijgen. Maar, als we de General Manager van Microsoft: Ryan Gavin moeten geloven dan gaat het hele Microsoft ecosysteem een rol spelen in de ‘battle for the future’. Van Microsoft Office, de Microsoft Azure Cloud tot de overname van LinkedIn en dus ook auto’s.

Productiviteitsgereedschap

Microsoft gaat het opnemen tegen Amazon, Google en iedere andere speler in de opkomende voice markt door te focussen op het helpen van mensen om productief te zijn. Terwijl Amazon zich richt op het gebruik van Alexa om commercie/retail aan te drijven en Google zich focust op zoeken wil de virtual assistant zich vooral positioneren als productiviteitsgereedschap.

Cortana moet dus niet alleen je leven en je smart home gadgets leren kennen maar ook dingen over je werk. Wat natuurlijk altijd al de focus van Microsoft is geweest. Dankzij Microsoft Exchange en Outlook heeft de virtual assistant een beeld van de e-mails en kalenders van gebruikers.

In de nabije toekomst is het waarschijnlijk dat LinkedIn Cortana ook gaat voeden met meer contextuele informatie over de mensen die je ontmoet.

Bron: businessinsider