Noon is een startup die slimme lichtschakelaars heeft ontwikkeld waarmee een veel voorkomend probleem wordt opgelost. Wel voor een bepaalde prijs.

Slimme lampen zoals de Philips Hue moeten namelijk altijd ‘aangeschakeld’ staan wil je ze kunnen bedienen. Als je de schakelaar per ongeluk uit zet dan verlies je de controle over de lamp. Iets wat best vaak gebeurt, zeker als er mensen door je huis lopen die geen weet hebben van de slimme lampen. Geen groot probleem maar soms best lastig.

Noon

Noon heeft daarom slimme lichtschakelaars ontwikkeld waarmee je gewone lampen slim worden gemaakt. Ook kan je ze bedienen met de lichtschakelaar zelf, je smartphone of een timer.

Extension switches en room director switches

Het lichtsysteem van Noon bestaat uit twee onderdelen: “extension switches” en “room director switches”. De eerste zijn normale lichtschakelaars en de tweede zijn de slimme schakelaars waarin alle intelligentie zit. De room directors zijn zwart met een klein OLED touchscreen in het midden waarmee de huidige setup wordt weergegeven.

Noon Extension Switch Bron: Noonhome

Per kamer heb je één room director switch nodig. In feite is dat de hub waarmee alle extension switches communiceren. Via het touchscreen kan je hem bedienen en kan je bijvoorbeeld verschillende voorgedefinieerde instellingen kiezen zoals bijvoorbeeld: film kijken, relaxen of concentreren.

Noon Room Director Switch Bron: Noonhome

Natuurlijk hebben alle slimme verlichtingssystemen de mogelijkheid om scenario’s te kiezen. Noon is de enige waarbij dat lukt met bestaande traditionele lampen. Verder kan je de lampen dus bedienen met zowel je telefoon als de lichtschakelaar zelf. Zonder dat je daarmee iets in de war kan sturen. Ook is er ondersteuning voor Amazon Alexa en zijn er al diverse andere vergelijkbare integraties aangekondigd.

Nadelen

De nadelen zijn dat je de lampen niet – zoals bij andere slimme verlichtingssystemen – individueel kan bedienen. Je kan de lampen alleen per groep bedienen net als met een traditionele lichtschakelaar. Een ander nadeel is dat je iedere lichtschakelaar in je huis moet vervangen met die van Noon. Ook de prijs is relatief hoog. Een starter kit die bestaat uit één room director en twee extensions kost al $399.99. Additionele room directors kosten $199.99 en additionele extensions $99.99. Als je hier je huis mee in wil richten zal je dus aardig wat kwijt zijn. Maar mooi is het wel.