Wat is een smart home?

Onze definitie van het begrip ‘smart home’ is:

“een verzamelnaam voor innovatieve bouwkundige en technologische toepassingen in- en- om een woonomgeving waarmee bepaalde zaken worden geautomatiseerd, verbeterd en- / of gemakkelijker gemaakt.”

Andere woorden die hier wel eens voor worden gebruikt zijn: huisautomatisering, domotica en ‘connected home’. De begrippen ‘Internet of Things’ en gadgets hangen hier ook mee samen maar zijn veel breder.

Het streven is vaak om deze technologie – bijna onzichtbaar – zijn werk te laten doen. ‘Like magic’.

Wat is een Smart Home?

Smart home technologie concentreert zich op dit moment vooral op zaken als: entertainment (audio/video), beveiliging, energie en verlichting.

De grootste trend is momenteel de smart speaker met de daarbij behorende virtual assistant. Apparaten zoals de Amazon Echo met Alexa worden heel veel verkocht. Ook de Google Home met de Google Assistant zijn in opmars. Onlangs heeft Apple de HomePod aangekondigd. Dit zijn een nieuw soort interfaces via welke we met de technologie om ons heen kunnen communiceren. Niet meer met een scherm en een toetsenbord maar gewoon met onze stem. Bijzonder is dat deze apparaten via de cloud aangesloten zijn op een vorm van Artificial Intelligence die onze vragen en commando’s steeds beter begrijpt en dus steeds beter gaat functioneren. Een dergelijke manier van omgaan met computers wordt ook wel ‘conversational computing’ genoemd.

Minder lol en meer nobele toepassingen

We zien dat smart home technologie dus vooral voor de lol en het gemak wordt gebruikt. Vooral door hoogopgeleide mensen (vaak mannen) die wat meer geld te besteden hebben.

Nobeler en interessanter zijn natuurlijk de toepassingen waarbij smart home technologie wordt ingezet om de levens van mensen – die dat nodig hebben – écht te verbeteren. Zoals voor de mensen die zorg nodig hebben. Of technologie die er voor zorgt dat ouderen – die dat willen – langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Of om technologie in te zetten voor sociale (ver-) binding en zo eenzaamheid te bestrijden. Laten we hopen dat smart home technologie zich de komende tijd ook veel meer deze kant op gaat ontwikkelen.

Smart Home is niet zonder bedreigingen

Het smart home is niet helemaal zonder bedreigingen. We moeten ons realiseren dat grote technologiebedrijven met alle geweld ons huis in willen. Om zo de exclusieve interface te worden naar de ‘buitenwereld’. Met alle gevolgen van dien. Als we niet opletten zijn raken we heel snel een groot deel van onze ‘data’ en privacy kwijt.

Amazon is in de basis natuurlijk gewoon een winkel en wil graag je koopgedrag zoveel mogelijk leren kennen en deze naar de Amazon winkels sturen. Terwijl zoekmachinegigant Google in feite vooral een advertentieverkoper is en nóg meer van je te weten wil komen om nog beter advertenties aan je voor te kunnen schotelen.

Tot slot zijn er de afgelopen tijd al enkele voorbeelden geweest van grote ‘hacks’ waarbij ‘Internet of Things’ (IoT) apparaten werden ingezet in de aanval. Ook is ‘ransomware’ sterk in opkomst. Je apparaat in huis wordt dan via een hack van buitenaf ‘gegijzeld’ en pas na betaling aan de criminelen geven ze het weer vrij. Hoop je dan…

Het is niet nodig om hier heel allemaal direct heel angstig van te worden. Maar we moeten ons wel realiseren wát we allemaal in huis halen. Dat we weten wát er gebeurt, hoe het werkt en wie er achter zitten.

Het is niet iets waar je blind op kunt varen maar je kan er vaak van uit gaan dat een onbekend, goedkoop merk uit China een minder goede beveiliging heeft dan een veel duurder apparaat van een grotere, bekende fabrikant die iedereen kent.

Resistance is futile

Verzet is zinloos. We moeten zo goed mogelijk weten wat de mogelijkheden zijn en hoe we de instellingen kunnen aanpassen zodat er geen vervelende dingen mee kunnen gebeuren. En daar komt een oud begrip weer om de hoek kijken ‘kennis is macht’.

Natuurlijk kan je je er ook fel tegen verzetten en geen enkel IoT device in huis halen. Maar één ding is zeker: we kunnen de opkomst van smart home technologie toch niet stoppen. Zorg daarom dat je in ieder geval goed geïnformeerd bent én blijft. Bijvoorbeeld door smart home nieuws te blijven volgen.

Redactie Smart Home Nieuws